הצלופח בניו זילנד
הצלופח המסתורי
רקע
רבים מאיתנו יזכו להנות משחייה או ישיבה על גדות נחלים בניו זילנד ואולי יפגשו צלופח (או בשמו המאורי – טונה). למרות שמראם דמוי הנחש אולי לא יזכה אותם בתחרות יופי, צלופחים הם יצורים מרתקים לחלוטין. בניו זילנד, ישנם שני מינים מקומיים של צלופחי מים מתוקים: הצלופח קצר הסנפיר, שנמצא גם באוסטרליה, והצלופח ארוך הסנפיר, שהוא אנדמי. ניתן להבדיל בין צלופחים ארוכי סנפיר לבני דודיהם קצרי הסנפיר משום שהסנפיר הגבי שלהם יהיה ארוך יותר מסנפיר הזנב. אצל צלופחים קצרי סנפיר, הסנפירים יהיו בערך באותו אורך.

מסתוריים
מה שהופך את הצלופחים ארוכי הסנפיר למרתקים כל כך הוא מחזור החיים שלהם והמסתורין סביבו. הטלת הביצים של הצלופחים מתרחשת מחוץ לניו זילנד ומעולם לא נצפתה. המיקום המדויק הוא בגדר תעלומה, אך הוא נמצא אי שם בתעלות האוקיינוס העמוקות של האוקיינוס השקט. הביצים יצופו ורבות מהן ייאכלו על ידי דגים אחרים. לאחר בקיעת הביצים, הצלופחים קטנים, שטוחים ושקופים. זחלים אלו יצופו חזרה לניו זילנד על זרמי האוקיינוס.

שורדים
כאשר הם מגיעים לחופי ניו זילנד, זחלי הצלופחים שהצליחו לשרוד את המסע הופכים לצורה המוכרת של הצלופח, אך יישארו שקופים, בשלב זה הם נקראים צלופחי זכוכית. לאט לאט, הם עוברים מהמים המלוחים למים המתוקים ומקבלים את צבעם הכהה יותר. הצלופחים הזעירים הללו יעשו כעת את דרכם במעלה הנהרות והנחלים על פני צלופחים בוגרים רבים ושתלטניים עד שהם מוצאים בית גידול מתאים. כאן הם יחיו ויגדלו.

אלמותיים
צלופחים חיים זמן רב מאוד, כאשר הזכרים מגיעים לעיתים לגיל 35 שנים. הנקבות גדולות יותר, וחיות זמן רב יותר, כאשר שיא הגיל והמשקל המתועד היה 106 שנים ו-24 ק”ג!
הם ניזונים מחרקים, דגים ולעיתים רחוקות גם ברווזונים. צלופחים אינם אגרסיביים, אך אין להם ראייה טובה ולכן עלולים לטעות באצבע כמזון. אז שימו לב למי אתם מנופפים מפרצוף!
כאשר הצלופחים הבוגרים מגיעים לגיל מופלג, גופם יתחיל להשתנות: עיניהם יתרחבו ויגדלו ואיבריהם הפנימיים ייספגו, וכתוצאה מכך תיווצר צורת גוף יעילה ועיניים המותאמות לאוקיינוס העמוק. במהלך שיטפונות הסתיו, הצלופחים ינועו למטה אל הים, ויחזרו למים מלוחים. מסעם האחרון הוא חזרה לתעלות האוקיינוס השקט שם בקעו ושם יטילו ביצים וימותו.
מעגל החיים
מחזור החיים יוצא הדופן פירושו שצלופחים יטילו ביצים רק פעם אחת בסוף חייהם. בעוד שאסטרטגיית חיים זו עבדה עבורם היסטורית היטב, הופעת הדיג המסחרי הציבה אותם ברשימה האדומה של מינים בסכנת הכחדה של IUCN (איגוד השימור העולמי). בשנת 2023, יוצאו כמעט 100 אלף טונות של צלופחים חיים ובשר צלופחים. צלופחים מושפעים גם מאובדן בתי גידול וסכרים החוסמים את נדידתם לים. מכיוון שצלופחים חיים זמן רב כל כך, אנו עשויים שלא להבחין בירידה במשך כמה עשורים, אך נראה שפחות ופחות מגיעים לאאוטארואה מדי שנה.
מעוניינים להחשף לעוד רבדים? רכשו רשיון שימוש למַפָּת האוצר שתלווה אתכם לכל מקום בטיול