זוהר הקוטב

זוהר הקוטב


זוהר הקוטב (בלטינית: אורורה) הוא תופעת טבע המאופיינת בהופעה של אור בצבעים שונים בשמי הלילה. צבעי אורות אלו נקלטים היטב בעדשת המצלמה ופחות בעין האנושית. התופעה מתרחשת בקרבת הקוטב הצפוני, שם היא נקראת זוהר צפוני, אורורה בוראליס או בשמה הנפוץ ביותר אורות הצפון, ובקוטב הדרומי, שם היא נקראת זוהר דרומי, או אורורה אוסטרליס.

זוהר הקוטב, הזוהר הדרומי
זוהר הקוטב בנאגט פוינט – דרומית לדנידין

הסבר התופעה


התופעה מתרחשת כאשר נוצר בחגורות ואן אלן “עומס יתר” של חלקיקים שזורמים מטה בשדה המגנטי של כדור הארץ ומתנגשים במולקולות שבאוויר, בעיקר בחנקן ובחמצן שבאטמוספירה – באזור היונוספירה, וגורמים להם לשחרר אנרגיה בצורה של פליטת אור. התופעה מתרחשת בעת פעילות מוגברת של השמש. אטומי החמצן באטמוספירה טעונים באופן קבוע ובעת שמגיעה “רוח השמש” טעונה מטען גם היא, נוצר מפגש בין האטומים הטעונים המצריך שחרור אנרגיה, שבא לידי ביטוי בהופעת זוהר הקוטב.

צבעי הזוהר

צבעו של זוהר הקוטב נקבע בהתאם לסוג האטום. ירוק, שהוא הצבע הנפוץ ביותר, נוצר כתוצאה מפגיעה באטום חמצן. ואילו צבעים נדירים יותר כאדום וכחול נוצרים מאטומי מימן או חנקן, או מפגיעה ברמה גבוהה יותר של האטמוספירה. בחצי הכדור הדרומי הזוהר נראה בדרך כלל אדום – סגול יותר מירוק כפי שאנו רואים בחצי הכדור הצפוני, בעיקר בגלל זווית הצפייה שלנו שרואה יותר רחוק, וגם ריכוז החמצן הנמוך בגבהים בהם מתרחש המפגש בין חלקיקי השמש לאטומי החמצן (300-400 ק”מ) לעומת חצי הכדור הצפוני שם גובה מפגש החלקיקים נמוך יותר (בין 100-300 ק”מ). ריכוז החמצן הוא אשר משפיע על נראות הצבע האדום שמתרחש באורכי גל גבוהים יותר.

בעבר לוותה התופעה בהשערות רבות, ביניהן שהזוהר הוא תוצר של גזים שונים הפורצים מכדור הארץ ואמונות טפלות, כהארת הדרך למתים העולים השמיימה. 

  • דנידין זוהר דרומי
  • דנידין זוהר דרומי
  • זוהר הדרום בנאגט פוינט
  • זוהר הדרום בחוך המערבי סלעי הפנקייק

צפייה בזוהר מכדור הארץ

הזוהר מופיע בדרך כלל סמוך לקטבים המגנטיים של כדור הארץ, משום שהאטומים הטעונים נמשכים אליהם בהתאמה. במהלך סערות גאומגנטיות זוהר הקוטב יכול להופיע גם באזורים מרוחקים מאוד מהקטבים המגנטיים, בתלות בעוצמת הסערה המגנטית. זוהר הקוטב ניתן לצפייה בלילות בהירים, נטולי או מעוטי עננים. על מנת לצפות בו צריך להתרחק מאזורים הסובלים מ”זיהומי אור”, כגון ערים ומקומות יישוב מוארים, ולצאת אל אזורים חשוכים.

“משפכים” בשדה המגנטי של כדור הארץ נקראים גם “הטבעת המגנטית”, שם מתרחשת התופעה. כאשר מופיע זוהר צפוני, בחלק הצפוני של כדור הארץ הוא נקרא “אורורה בוריאליס” וכאשר רואים את הזוהר בדרום הוא נקרא “אורורה אוסטרליס”. את הזוהר הדרומי ניתן לראות באנטארקטיקה אשר שוכנת בקוטב הדרומי. באזור “הטבעת המגנטית” של הצפון, ניתן לראות את הזוהר הצפוני בצפון רוסיה, לפלנד, איסלנד, גרינלנד, אלסקה וקנדה. ככל שהסופה הסולרית חזקה יותר כך מתפשט הזוהר מהקטבים לכיוון קו המשווה.
‎‎

זוהר הקוטב, הזוהר הדרומי
הזוהר כפי שנצפה באגם אלסמיר הסמוך לחצי האי בנקס

צפייה בזוהר מניו זילנד

גברת אורורה מאירה ומרקדת בשמי הלילה באזור הקטלינס

צילום הזוהר מניו זילנד


צילום הזוהר מצריך מצלמה בעלת אפשרות לחשיפה ארוכה המאפשרת את קליטת האור בצמצם העדשה למשך זמן מוגדר וארוך יותר מעדשת העין שלנו הקולטת את האור הנתון בכל מאית שניה.
על מנת לצלם את הזוהר רצוי שתהיה חצובה, שזיהום האור יהיה מינימלי ככל האפשר, שהלילה יהיה בהיר ללא עננים, וכמובן – שתתרחש סופה סולארית.
מצורף סרטון של רון ונעמה שטיילו בניו-זילנד בשנת 2021 והצליחו לצלם את גברת אורורה רוקדת בשמי האי הדרומי‎‎

רון ונעמה רודפים אחרי סופה סולארית ומסבירים איך לצלם את הזוהר הדרומי
זוהר הקוטב צובע את שמי אוקלנד בעת סופה סולארית חזקה במיוחד בשנת 2021

מטיילים מישראל מצלמים את זוהר הקוטב

הזוהר בוואנקה פברואר 2023
טל פרומרמן פברואר 2023 – וואנקה
זוהר הדרום כפי שתועד בוואנקה – האי הדרומי של ניו זילנד על ידי שי טיפטי בחודש נובמבר 2023.
  • זוהר הקוטב קווינסטאון

ערך זוהר הקוטב בויקיפדיה העברית

רוצים לקבל נקודות מדוייקות בהן אפשר לצלם את זוהר הקוטב? – רכשו רשיון שימוש למַפָּה שלי שתלווה אתכם לכל מקום בטיול

About Author

RotemNZ

“Go where you must go, and hope!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *