נפילה מגובה

נפילה מגובה

נפילה מגובה היא אחד מהגורמים העיקריים לתאונות קטלניות ברחבי ניו-זילנד. מאוד קל להחליק על קרח, או סלעים רטובים באחת המדינות הגשומות בעולם. למעוד במהלך טרק זה עניין שבשגרה, כשיש כל כך הרבה שיחים ושורשים מסביב, וגם לאבד שיווי משקל כשיש פתאום תרמיל כבד על הגב כשיוצאים לטרק בן כמה ימים.


סטייה משביל מסומן, קיצורי דרך, וקריאה שגויה של שילוט או מפה כאשר ההיכרות עם המסלול אליו יצאנו אינה מעמיקה יכולים להוביל לנפילה שתסתיים בפציעה.
לפעמים קל לטעות או להתבלבל כי את השביל המרכזי חוצים שבילים אחרים, וחוסר תשומת לב, עייפות, חושך, מזג אוויר קשה וראות לקויה יכולים לשבש את יכולת קבלת ההחלטות שלנו.
סטייה מהשביל יכולה להוביל למדרונות תלולים, הליכה בחושך עלולה להוביל למצוקים ותהומות, מזג אוויר סוער עלול לגרום לשיטפונות, מפולות בוץ או שלגים, וקריאה שגויה של מפה או שילוט עלולים להכניס אותנו לשעות החושך שהן הזמן שבו הטמפרטורה צונחת וללא מחסה ראוי לשעות הלילה אפשר בקלות להגיע למצבי קיצון והיפותרמיה.

סיפורו של אוהד דותן

דוגמה כואבת לנפילה מגובה היא של המטייל אוהד דותן שטיפס אל בקתת מיולר המפורסמת בשמורת הר קוק בשנת 2009. בדרכו חזרה למטה דותן טעה באחד השבילים ובנסיון לבצע הערכת מצב כאשר הוריד את תרמילו, ככל הנראה איבד שיווי משקל ונפל אל מותו.

סיפורו של אודי בריל


מקרה טראגי אחר הקשור בנפילה מגובה הוא סיפורו של אודי בריל אשר יצא לטרק אוכף גרטרוד בשמורת הפיורדלנד. טרק הגרטרוד סאדל ידוע כמסלול הליכה מתקדם המשלב טיפוס על בולדרי ענק, לפעמים באמצעות יתדות וכבלים. באותה עת שהה אודי בני-זילנד עם אשתו הטריה לחגיגות ירח הדבש שלהם. אשתו שהיתה עייפה מטרק קודם שעשו החליטה לא לצאת לטיול באותו יום ולנוח בוואן. לצערנו מסיבה לא ידועה אודי החליק במהלך הטרק על הבולדרים שבמעלה האוכף ומעד אל מותו בגובה עשרות מטרים.

אני רוצה להודות למשפחות דותן ובריל על שהסכימו שאספר את הסיפורים של יקיריהם מעל דפי אתר זה – יהי זכרם ברוך

טרקים מושלגים

סיבה שעלולה לגרום לנפילה היא טרקים אלפיניים כמו הטונגרירו אלפין קרוסינג בהם יורד שלג טרי מדי יום ברוב עונות השנה, והשלג הנערם בשפת המצוקים נראה לעיתים כמו קרקע בטוחה כשבפועל אין דבר תחתיו מלבד תהום.

מסיבה זו חובה להיצמד לעמודי סימון השבילים של הטרק.
לא יורדים מהשביל ובטח שלא בחושך נקודה.
זאת לא רק על מנת שלא לפגוע במאזן האקולוגי העדין של הטבע, אלא גם כדי שלא ליפול לנקיק או תהום

במידה וירדתם מהשביל, אינכם בטוחים מהי הדרך הנכונה, או הלכתם לאיבוד – עצרו וחשבו! זה הזמן להיות מקצוענים! להודות בפני עצמכם או חבריכם שאינכם יודעים מהי הדרך הנכונה, זו לא בושה. התכנסו והתדיינו יחד באפשרויות שלכם, וקבלו החלטה לגבי תכנית פעולה שתהיה מקובלת על כל חברי הקבוצה. במידה ואינכם יודעים איפה אתם פעלו על פי הכללים שבמאמר זה: הלכתי לאיבוד.

לקריאה נוספת מוזמנים לעיין בסיפור ההשרדות והחילוץ של תרמילאית ישראלית בניו-זילנד, אשר יצאה בשנת 2004 לטרק המפורסם – מילפורד סאונד, שבו חוותה תאונה קשה

About Author

RotemNZ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *