הקיווי

הקיווי – הציפור הלאומית של ניו-זילנד

ציפור עם שפם

.הקיווי הוא עוף ייחודי לניו-זילנד, ומשמש כסמל בלתי רשמי של המדינה.
,הוא חסר יכולת תעופה בגלל כנפיו שהתנוונו במשך אלפי שנות אבולוציה בהן ציפור זו חיה על הקרקע בחיפוש אחר חרקים ותולעים. כמו מיני ציפורים אחרים בניו-זילנד, היעדר טורפים ביבשה גרמה לשגשוג המינים הלא מעופפים, בניהן הקאקאפו, והמואה.

גודלו של הקיווי כגודל תרנגול הבית וצבעו חום. הוא בעל ראש וצוואר קטנים ומקור דק וארוך במיוחד. הקיווי הוא העוף היחידי שנחיריו נמצאים בקצה המקור כשמסביבו שערות ארוכות. נוצותיו הרכות של הקיווי דומות יותר לפרווה של מכרסמים מאשר לנוצותיהם של העופות. הקיווי הוא בעל רגליים וטפרים חזקים המאפשרים לו יכולת תקיפה ויכולת התגוננות מפני אויבים. בניגוד לשאר העופות הקיווי ניחן בחוש ריח מפותח במיוחד וגם בחוש שמיעה מפותח.

הקיווי הוא עוף מונוגמי (מזדווג עם בן־זוג יחיד) שפעיל בעיקר בשעות הלילה. הוא נחשב לבעל־חיים ביישן וקנאי לטריטוריה שלו, המתגורר בתוך שוחות אותן הוא חופר בקרקע וניזון מיצורים קטנים כמו תולעים וחרקים שונים אותם הוא מוצא בעזרת חוש הריח המפותח שלו

שפם בסגנון סלבדור-דאלי – הקיווי לא מתפשר על מראה

האגדה המאורית על קיווי

יום אחד, כשאל היער טאנה-מהוטה הלך ביער, הוא הרים את מבטו אל ילדיו, שהם העצים, שהגיעו לשמים. למרבה הצער, הם החלו לחלות ולמות. חרקים זחלו לאורכם של הגזעים, ואכלו את חיי העצים.

טאנה-מהוטה שוחח עם אחיו, טאנה-הוקה אל האוויר לכנס את ציפורי השמיים לעזרתו

וכך קרא בקול:

“משהו אוכל את ילדי, העצים. אני צריך שאחד מכם ירד מחופת העצים ויתגורר על רצפת היער, כדי שהילדים שלי יינצלו, וגם הבית שלכם. מי יבוא ?”

אף ציפור אחת לא דיברה.

טאנה-הוקה פנה אל בנו, טואי.

“הו טואי, האם תרד מגג היער?”

טואי הרים את מבטו אל השמש המסתננת מבעד לעלי העצים, ואז מטה אל קרקעית היער, שם הכל היה קר וחשוך. טואי נרעד.

“הו, טאנה-הוקה, לא ארד כי חשוך שם למטה ומפחד אני מהחושך.”

טאנה-הוקה פנה אל פוקקו.

“פוקקו, האם תרד מגג היער?”

פוקקו השפיל מבט אל האדמה הקרה והלחה וגם נרעד.

“הו, טאנה-הוקה, לא ארד, כי הוא לח מדי ואני לא רוצה להרטיב את רגלי.”

הכל היה שקט, ואף ציפור לא דיברה.

פנה טאנה-הוקה אל הקוקיה.

“קוקיה, האם תרדי מגג היער?”

הקוקיה הרימה את מבטה אל העצים, ואז הביטה סביבה במשפחתה ובילדיה.

“הו, טאנה-הוקה, לא ארד, כי עסוקה אני כרגע בבניית הקן שלי.”

על סף משבר

הכל היה שקט, ואף ציפור לא דיברה.
גדול היה העצב בלב טאנה-הוקה, שכן הוא ידע, שאם אחד מילדיו לא ירד מגג היער, העצים ימותו, ולציפורים לא יהיו בתים.

פנה טאנה-הוקה אל ציפור הקיווי .

“הו קיווי, האם תרד מגג היער?”

הקיווי הרים את מבטו אל העצים המוארים בשמש. הוא הביט סביבו וראה את משפחתו. ואז הקיווי הביט באדמה הלחה הקרה. כשהביט סביבו פעם נוספת, הוא פנה אל טאנה-הוקה ואמר, “אני אעשה זאת.”

גדולה הייתה השמחה בלבם של טאנה-הוקה וטאנה-מהוטה, שכן הציפור הקטנה הזו נתנה להם תקווה. אבל טאנה-מהוטה הרגיש שעליו להזהיר את קיווי ממה שיקרה.

“הו קיווי, אם תעשה זאת, תצטרך לגדל רגליים עבות וחזקות כדי לקרוע את בולי העץ על הקרקע. אתה תאבד את הנוצות והכנפיים הצבעוניות היפות שלך, ולעולם לא תוכל לחזור לגג היער. לעולם לא תראה שוב אור יום”.

הכל היה שקט, ואף ציפור לא דיברה.

“הו קיווי, האם תרד מגג היער?”

קיווי העיף מבט אחרון בשמש המסתננת בין העצים ואמר שלום בשקט. קיווי העיף מבט אחרון בציפורים האחרות, בכנפיהן ובנוצותיהן הצבעוניות ונפרד בשקט. כשהביט סביבו פעם נוספת, הוא פנה אל טאנה-הוקהוקה ואמר,

“אני ארד.”

ואז טאנה-הוקה פנה אל הציפורים האחרות ואמרה, “הו טוּאי, מכיוון שפחדת לרדת מגג היער, מעתה ואילך תלבש את שתי הנוצות הלבנות בגרונך כסימן של פחדן.

פוקקו, בגלל שלא רצית להרטיב את רגליך, תחיה לנצח בביצה.

קוקיה, בגלל שהיית עסוקה מדי בבניית הקן שלך, מעתה ואילך לעולם לא תבני קן נוסף, אלא תטילי את הביצים שלך בקנים של ציפורים אחרות.

אבל אתה קיווי, בגלל ההקרבה הגדולה שלך, אתה תהפוך לציפור הידועה והאהובה מכולם.”

סוגי הקיווי

בניו-זילנד חמישה סוגים של ציפורי קיווי

הקיווי החום – שייך לאי הצפוני של ניו-זילנד ובעל ארבעה תת-זנים אוכלוסייתו מונה כ-30,000 פרטים
הקיווי המנוקד קטן – זהו הקיווי הקטן ביותר, ובשל כך הוא הפגיע ביותר לטורפים פולשיםשהגיעו עם האדם כמו סמורים וחמוסים. אוכלוסייתו מונה כיום כ-1,800 פרטים
הקיווי המנוקד גדול – מצוי לאורך החוף המערבי של האי הדרומי, מדרום לנלסון, הפארק הלאומי פאפארואה, והפארק הלאומי ארת’ורס-פאס. אוכלוסייתו מונה כ-14,000 פרטים
הקיווי מאוקאריטו – או בשמו המאורי – רואווי, כמעט ונכחד לחלוטין וניתן למוצאו בשמורות סגורות על איים מבודדים באיזור אייבל-טסמן. מאוכלוסיית קיווי זה נותרו כ 500 פרטים כיום
הקיווי
טוקואקה – קיווי זה מצוי בחלקה הדרומי של ניו-זילנד, בשמורת הפיורדלנד והאי סטיוארט

הקיווי טוקואקה באי סטיוארט – קורא קריאת אזהרה מפני פולשים

הביצה הגדולה ביותר

הקיווי מטיל את הביצה הגדולה ביותר ביחס לגודל גופו מבין כל העופות. תקופת התפתחות הביצה בגוף נקבת הקיווי נמשכת חודש ימים, במהלך תקופה זו אין הנקבה יכולה לאכול מכיוון שהביצה תופסת בהדרגה את רוב חלל גופה, ולכן היא אוגרת שומן במהלך החודשים שקודמים לשלב ההפריה. במהלך תקופת התפתחות הביצה הנקבה מכניסה את בטנה למים על מנת להקל על כובד המשקל שנלווה לה. משקלה של הביצה כחצי קילוגרם ולאחר הטלתה הזכר ממלא תפקיד משמעותי בתהליך הדגירה שנמשך כ־12 שבועות. האפרוח זהה בצורתו לבוגר ולאחר בקיעתו נוטשים הוריו את הקן

שיא גינס בהטלת ביצה

בסכנת הכחדה

כשהאדם הגיע לאיי ניו-זילנד הוא הביא איתו בעלי חיים פולשים שהפרו את האיזון האקולוגי העדין והנדיר שהתפתח בניו-זילנד במשך מאות אלפי שנים של ניתוק
ציפורים רבות שהתרגלו לחיות על הקרקע ואיבדו את יכולת התעופה שלהן בשל העידר טורפים מצאו את עצמן בסכנת הכחדה כאשר המאורים הגיעו ואיתם החולדה הפולינזית שתפסה “טרמפ” בסירותיהן והכלבים שיצאו לשחר לטרף פרא ביערות הגשם.
כאשר האדם הלבן הגיע – הוא הביא איתו חמוסים, סמורים, עכברים, חתולים ופוסום
אלו בתורם גילו במהרה גן עדן של מזון ללא מתחרים, והחלו לקטול בשיטתיות את אוכלוסיית הציפורים והביצים,
ובמהרה נעלמו מינים שונים של ציפורים מעל אדמת היבשת
גם האדם לא טמן ידו בצלחת ויצא למסעות ציד נרחבים בעקבות בשר עוף המואה (מעין יען ענקית) עד שגם זו נכחדה כליל.
עד שנזכרו להתעשת, כבר אבדו מינים רבים, אך הקיווי ניצל ומוגן בפרוייקטים רבים לשימור

הקיווי וניו-זילנד

במסגרת פרוייקט הצלת הקיווי החלו במהרה לאמץ את המונח קיווי כביטוי פטריוטי, כשם שאנו הישראלים מכונים “צבר” כך תושבי ניו-זילנד מכנים עצמם “קיווים” , דמות ציפור הקיווי הוטבעה על מטבעות הדולר הניו-זילנדי ומכונים בסלנג המקומי, איך לא, קיווי.. הקיווי מיהר להופיע על בולי הדואר בשנות השישים, ואילו מאוחר יותר בשנות השבעים כאשר פרי הגוזברי הסיני הגיע לניו-זילנד כחלק מענף גידולי הפרי, הוא זכה מיד לשם שכולנו מכירים היום בתור קיווי, בשל צורתו העגלגלה ושיערותיו החומות המזכירות את העוף המקומי.
גם משחת הנעליים קיווי האוסטרלית עשתה עבודת יח”צ מרשימה לשם ברחבי העולם. כאשר וויליאם רמזי האוסטרלי החל לייצר משחת נעליים בשנת 1906 הוא כינה אותה בשם קיווי כמחווה לאשתו האהובה, ילידת ניו-זילנד. במהרה התפשט השימוש במשחה זו בקרב הצבאות הלוחמים במלחמת העולם הראשונה ומשם הדרך לכיבוש עולם משחות הנעליים היתה קצרה. משחה זו נחשבת לפופולרית ביותר עד היום, בכך שהיא שומרת על הנעל וגם מבריקה אותה.

הקיוויציפור אנדמית מופלאה

לקריאה נוספת אודות הקיווי המופלא באתר ד.ו.ק – רשות השימור הניו-זילנדית

רוצים לדעת עוד על הטבע בניו-זילנד? – רכשו רשיון שימוש למַפָּה שלי שתלווה אתכם לכל מקום בטיול

About Author

RotemNZ

“Go where you must go, and hope!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *