אבן הירקן

סיפורה של אבן הירקן

אבן הירקן, ג’ייד, גרינסטון או פונאמו?

אבן הירקן ידועה בשמות רבים: נפריט, ג’ייד, גרינסטון או פונאמו. גיאולוגים משתמשים לרוב במונח ירקן נפריט, בעוד המאורים מתייחסים לאבן היקרה שלהם כפונאמו. המתיישבים האירופים המוקדמים של ניו-זילנד קראו לה האבן הירוקה – גרינסטון, שם שעדיין נעשה בו שימוש היום ונחשב פופולרי מאוד . לכל השאר, האבן פשוט ידועה בשם ג’ייד או ירקן.

מקורות הפונאמו

בניו-זילנד ניתן למצוא את פונאמו רק באי הדרומי, בעיקר בחוף המערבי – ולכן האי ידוע גם בשם טה-וואיפונאמו, שמתורגם ל”מימי האבן הירוקה”. ישנם שני סיפורים על מקורו של פונאמו, האחד הוא האגדה המאורית והסיפור על “טניפה” (שד מאורי) בשם פוטיני – השומר של פונאמו. השני הוא הסיפור של אמא טבע, והעוצמה המדהימה שלה.

בתמונה נהר ארהורה – הבית של הפונאמו

אגדת הפונאמו

יום אחד, בזמן מנוחה בים הצפוני של מפרץ השפע, צפה הטאניפה (מעין שד במיתולוגיה המאורית שחציו דג וחציו דרקון או נחש) פוטיני בצעירה יפהפייה בשם וואיטאיקי יורדת למים כדי להתרחץ. מוקסם מיופייה, פוטיני לכד את וויטאיקי וברח דרומה עם האוצר שלו – והדליק מדורות לאורך הדרך כדי לחמם אותה. בעלה של ווייטאיקי, הצ’יף החזק טאמהואה, גילה עד מהרה על חטיפתה של אהובתו וחתר בזעם על הקאנו שלו במרדף אחר אהבתו והשבתה אל חיקו. הוא עקב בייאוש אחרי המדורות, ומצא אבנים יקרות בין שרידי השריפות של פוטיני.

המרדף היה בלתי פוסק, ופוטיני עצר לבסוף בחוף המערבי של האי הדרומי, והסתתר במעלה נהר ארהורה.
מכיוון שלא רצה לוותר על וואיטיאקי, הוא ידע שהדרך היחידה לשמור על וייטיקי לנצח היא להפוך אותה למהות שלו.
אז פוטיני הפך את וויטאיקי לאבן פונאמו והשכיב אותה באפיק הנהר. הוא נמלט בשקט על פני טאמהואה,
ומאז מאמינים המאורים שפוטיני שוחה במעלה ובמורד החוף המערבי ושומר על הארץ והפונאמו היקר שלו.

השד פוטיני – המאורים מאמינים שהוא השומר של אבן הירקן

עולם הג’ייד

ג’ייד נמצא במקומות מרהיבים רבים ברחבי העולם ולכל מדינה וריאציה ייחודית ויפה משלה. המינרלים שנמצאים באדמה שבה נוצרת האבן מעניקים לג’ייד את צבעו והמרקם הייחודי שלו. אוסטרליה מפורסמת בזכות הירקן השחור שלה, סיביר בזכות האבן הכמעט לבנה הירוקה שלה, סין בזכות הבסיס הירוק התוסס שלה עם נקודות שחורות מנומרות, וניו-זילנד בזכות ג’ייד הפרחים הייחודי שלה עם גווני צהוב וזהב.

סוגי אבן הירקן

הג’ייד נוצר על ידי תנועת הלוחות הטקטוניים האוקיינוס השקט ואוסטרליה במשך אלפי שנים.

המאורים זיהו ארבעה סוגים עיקריים של פונאמו, שהגדירו את צבעם ושקיפותם: קוואקאווה, קאהוראנגי, איננגה וג’ייד הפרחים

איננגה בעל גוון לבנבן וקיבל את שמו מדגיג הוויטבייט הלבן
קהורנגי זהו סוג של פונאמו שקוף מאוד וללא רבב. הצבעים שלו הם ירוק תפוח עז עשיר. בתקופות מוקדמות הוא היה המוערך ביותר מבין כל הפונאמו. ונקרא קהורנגי על שם צלילות השמיים

קוואקאווה ירוק עשיר עד ירוק כהה ועז על גבול השחור.
קוואקאווה הוא זן הפונאמו הנפוץ ביותר והוא אבן פופולרית מאוד לגילוף בגלל היכולת שלו להחזיק את רוב הצורות. הוא מקבל את שמו מעלה הקוואקאווה או עץ הפלפל.
ירקן פרחיםעובר תהליך בליה ייחודי שבו האבן מקבלת את צבעה לאחר היווצרותה, ולא במהלך היווצרותה כמו רוב הירקן האחרים. הצבעים באבן הספציפית הזו התרחשו במשך אלפי שנים של בליה, בזמן שהיא יושבת בנהר המחליק את פניה, המים הזורמים דוחפים מינרלים לתוך האבן דרך שבר זעיר, תהליך הגורם לחמצון ולצבע זהב צהוב ייחודי – המשקף את שמה , ירקן פרחים

מתנה מאמא טבע

מקור הפונאמו מתחיל באמא אדמה.
האבן היא סלע מטמורפי, שנוצר עמוק בקרום האדמה, תחת חום ולחץ עזים, במהלך 200-300 מיליון שנים. תנועת הלוחות הטקטוניים חישלה לאט את האלפים הדרומיים, והזיזה שדות שהכילו ירקן כלפי מעלה אל פני ההרים. שכבות הקרקע נשחקו על ידי מזג האוויר, והירקן נחשף באיטיות מסלעיה הרכים בהם הוא נמצא. במשך שני מיליון השנים האחרונות, האלפים הדרומיים נקברו מתחת לקרחוני ענק. כאשר התחילו גלישות הקרחונים מההרים, הירקן נאלץ לגלוש איתם לאט במורד העמקים. גם מפולות, סחף ונהרות פיזרו שברי ירקן על פני שטחים רחבים. ניתן למצוא היום את הפונאמו על ההרים , בנהרות ובים.

ניו זילנד היא המדינה היחידה שלא כורה את אבן הירקן, ושומרת על הטאונגה (האוצר) שלה לדורות הבאים.

הכוח לעמוד במבחן הזמן

חוזק האבן הוא אחת מכמה סיבות לכך שהמאורים הקדומים העריכו את הפונאמו אפילו יותר מזהב, מכיוון שהיא שימשה היטב לכלים ולנשק. בסולם הקשיות של מוס, שהוא מדד לקשיות המינרלים, הג’ייד נמצא במדד 6.5, כאשר יהלום, המינרל הקשה בעולם, הוא 10.

שימושי אבן הג’ייד

כלי עבודה

בניו-זילנד, המאורים הקדומים השתמשו בג’ייד ככלי חיתוך עץ בגלל יכולתו לשמור על להב קשה וחד מאוד.
המאורים היו חרשי עץ מיומנים והכלים העיקריים שלהם היו טוקי (מכוש) ו-וואו (אזמלים), שעוצבו במגוון רחב של גדלים עבור משימות שונות של עיבוד עץ כמו בניית פארה (בתים) וואקה (קאנו), וגילוף במשטחי עץ ליצירת פסלים.
טוקי, כפי שמוצג בתמונה, היה מכוש שעובד מג’ייד המורכב לידית עץ מגולפת בקפידה, שהיתה מעוטרת לעתים קרובות בנוצות של .ציפורים מקומיות
הוא שימש בעיקר לתפקידים טקסיים והיווה סמל לסמכות, ונישא בעיקר ע”י צ’יף השבט.

כלי נשק


פונאמו שימש גם לייצור כלי נשק, ומכל כלי
הנשק הקצרים ששימשו ללחימה אישית קרובה, הפונאמו בלבד זכה להערכה הגבוהה ביותר והיה הרכוש היקר ביותר של לוחם מאורי. היה נהוג להאמין שהנשק מכיל את כוחם של בעליו הקודמים, והזוכה בו לאחר קרב, היה מרוויח את כוחו, דרגתו ומעמדו של הלוחם שנהרג. זה היה נשק מפחיד בידו של מומחה, כשהקצוות החדים הפחוסים שימשו לפגיעה בראש או בצלעות של יריב.
השם הכללי ל”אלה” מאורית הוא פאטו ונהוג היה להכינה מאבן, עץ או עצמות לוויתן. הפאטו אשר היו מגולפות מאבן הג’ייד היו נדירות יותר וזכו לשם מירי-פונאמו, ורוב נישאו בידי מנהיגים והיוו סמל לסמכות ושליטה.

קישוט

גברים ונשים מאוריים עיטרו את עצמם בפונאמו, ונהגו לתלות את האבן על חבל פשתן מהצוואר או תנוך האוזן. היי-טיקי היה המוערך והיוקרתי ביותר, שנחשב כמייצג את הצורה האנושית, או האדם הראשון באגדה המאורית. המאורים מאמינים שכאשר לובשים פונאמו, כוח החיים או המהות שלו – מועבר אל האבן. משמע, כאשר היצירה הזו מועברת לדורות הבאים היא עדיין מכילה את הבעלים הקודמים, ומסייעת ביצירת קשרים מתמשכים עם אבות קדמונים ומעניקה כוח ושגשוג ללובש החדש. המסורת של מתן פונאמו במתנה נמשכת למסורת בהיסטוריה המאורית, וכיום, שרשראות פונאמו עדיין מקובלות כמתנה בין בני משפחה כטאונגה (אוצר), ומועברות לדורות הבאים.

פונאמו מגיע היישר מהטבע – ונסחף מנהרות ניו-זילנד. רק כשחותכים את אבן הג’ייד היא חושפת את תכונותיה, הדוגמאות והפרטים הייחודיים שלה. משמע שאין שתי חתיכות זהות של אבן הירקן

משמעות הצורות

טוקי – כסמל של כוח, הטוקי נושא עמו סמליות עמוקה הקשורה למאנה, יראת כבוד, עוצמה ואומץ. הטוקי מסמל את הקשר החזק ביותר לגילוף אבן הפונאמו

טוויסט – מסמל את הקשר בין שני אנשים, מחבר את חייהם של חברים, משפחה או יקיריהם.

קורו – מתאר התחלות חדשות, חיים ותקווה. הקורו מסמל את החלק הנפרש מתוך שרך הכסף – הצמח הלאומי של ניו-זילנד.

האי מטאו (קרס) – נאמר כי הוא מביא שגשוג, בריאות טובה ומסעות בטוחים, ההאי-מטאו הוא עיטור המשמש לציין את הקשר
של האדם למים.

האי טיקי – מייצג את הצורה האנושית של האדם ואת אבותיו. באופן מסורתי עובר מהורה לילד או משמש להגנה, פריון, ומזל טוב. הוא מקשר בין עבר, הווה ועתיד.

מאנאיה – שומר ומשגיח העוזר לאיזון והגנה. ראש ציפור, גוף של אדם וזנב של דג מייצגים את השמים, האדמה והים. לעתים קרובות כולל שלוש אצבעות המייצגות לידה, חיים, מוות.

סיכום

הגרין-סטון כרוכה בתרבות, ההיסטוריה וחיי היום-יום של תושבי ניו-זילנד.
הכבוד הרב שהם רוכשים לה ומשמעותה הרבה בכל פן – הופכים אותה לטאונגה – אוצר בעל ערך רב מזהב וכסף.
המסע לחיפוש האבן הנשטפת במי הנהר, וליווי תהליך החיתוך והפיסול בה עד למוצר המוגמר הוא ייחודי לאמנים החיים על גדות הנהר ועוסקים במקצוע הגילוף העובר במשך דורות שלמים מאב לבן ומאם לבת.
ועכשיו כשתתקלו באבן הירקן במהלך המסע שלכם בניו-זילנד תוכלו להתגאות בכך שאתם מכירים את עומקו של רובד הפונאמו ומשמעותו עבור תושבי המקום, ואולי תרצו לצאת לחפש בעצמכם אוצר קטן.

לקריאה נוספת בוויקיפדיה על אודות אבן הירקן

רוצים לדעת היכן ניתן לחפש את אבן הג’ייד? רכשו רשיון שימוש למַפָּה שלי שתלווה אתכם לכל מקום בטיול

About Author

RotemNZ

“Go where you must go, and hope!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *